gelecek mevzuu; loading...

22 Mayıs 2012

blog tanıtımı ve twitter kullanımı

Selamın aleyküm blogcu kardeş.

  Eğer bu yukardaki karşılama çok samimi gelmiş ve bundan hoşlaşmışsan, bil ki bu yazı sana göre değil kardeş.

   Hepimizin bildiği şu Tumblr yavşaklığı(fazıl say staylaaaa) ele almadan önce, blog tanıtımı ve blogcunun sosyal medya(twitter, facebook, pinterest, ff) kullanımı konusunda son zamanlarda  yaptığım gözlemler ve sövmelere yer vermek istedim. Twitter mevzuu üzerinde duracaz, başlayak yavaştan;

     Aslında hesapta başka bi yazı vardı ama dayanacak gücüm guvvatım galmadı mınısikiyim. Her gün, kısalttığı linkleri elli defa tweetleyen blogcular(3 kuruş kazanacam diye), herkesin çokta sikindeymişcesine  tweetlerine  hashtag (#) yapanlar, profiline iş veren olarak “blogger” yazanlar(sanki maaş alıyo google’dan puşt) ve pageview sayısını(ki bunu ziyaretçi sanar keriz) dakka başı paylaşanlar  küf mantarı gibi giderek koyulaşan bir renkle ve artarak çoğalıyolar.

   "Şüphesiz ki twitter, beleşçi bir blogcu için fev-kal adeeee(ali rıza demirci tarzı fevkalede) reklam fırsatıdır." cafemystic: 34/13

   Blogu açmadan önce, yazar pek hevesliyse, iddialı giriş yapmak istiyosa ya da çok şey biriktirmiş ve bunları çok fazla okuyucuya ulaştırmak istiyosa, mutlaka bir araştırma davasına girişir. 

    Bunu yaparkende kendine bakmaz, "ben hangi bokun lacivertiyim acep?" diye. kafaya takmıştır, hedefe kitlenir. 

Google’da şu aramaları yapar bu adam mutlaka;

”blog reklamı”, “blog tanıtma”, “blog hit arttırma” vese vese...

    Bu nedenledir ki, bu tarz aramaları yapanların yolu burdan geçsin istiyorum, blog davasında reklam olayına kaydırak arayan abaza gibi atlamasınlar. Herkes  okunmak ister,  söylediklerim siklensin ister. Ama blogu açtığı ilk gün fenomen olacağını düşünecek kadarda barzo var nitekim.

Vatevır;

  Reklam, blogcunun kanındaki; kontrol edemediği takdirde başta okuyucusu, yakın arkadaşlarıda dahil, blogcuyu  kendisinden soğutmaya ve küçük düşmeye itecek enteresan bir virüs.

  Sadete geliyorum, yeap. Twitter, bir blogcunun olmazsa olmaz aparatı. Blogu için ayrıca twitter hesabı açanları ayırıp, olaya giriyim artık.

   Twitter’ı kişisel hesap görünümle kullanıp, blog linklerini 7/24 ardı ardına sıralamak, aklı sikilesice insan evlatlarında görülen acı bir sendrom ne yazik ki. Burayı açayım; bunu yapan adamın, şunu bilmesi lazım; okuyucu, blogun ilgi alanına girdiğini farkederse bir kez, milletin gözüne link sokmana gerek kalmaz. Doğrudan gelir; "Bu oğlan/hatun ne yapmış bakem." diyerekten.


İlgi görmedikçede azıtırlar genelde bunu yapanlar, "ulan siklenmiyorum tamam kabulleniyim." demek yok. Şu yukardakini Derya göndermişti, yarılmıştım; durum hakkında biraz zihin açıyor bu diyalog.

Detaylandıram;

  *  Bir post yazdın, bunu atarsın. Ok. Bir diğer postu yine aynı şekilde atarsın konusuyla birlikte. Ama aynı linki, günlerce atarsan, kusura bakma ama; über eziksin sen bilader, bırakta seven olursa onlar paylaşsın.

  * Link kısaltma davaları var bide bildiğiniz üzre, nooooluyo bu link kısaltma?  Linkin kısalttırıldığı aparatçılarla ile anlaşmalı olarak ilgili kısa linke tıklayarak gelen her ziyaretçiye sikimsonik  reklamlar gösterilerek para kazanmak amaç. Ne kadar kazanıyolar onuda söyleyim, içler acısı amına koyim;

   1.2 tl, 1000 ziyaretçi max. Hadi taş çatlasında bu 1.5 tl olsun 1000 ziyaret başına.

    Olum, net söylüyorum; bu Twitter’da kısa linklerden herhangi birine tıklayanı eşşek siksin. net. Hayatta tıklamamTwitter 3-5 ay önce, bu hangi linkte ne bok olduğu belli olmadığı için, kendi link kısaltma operatrü olan t.co’yu arayüzden çekti.

  Bak bak bak sikik blogcu; bunu Ttwitter yaptı, kullanıcılar zarar görmesin diye.  Sen hala; yok am.tc, göt.am, götüne.co saydırıyosun günde 50 link. Ulan bu kadar mı fakirsin? Bu kadar mı açsın be am feryadı? Milletin üzerinden yonta yonta, kendinden bıktıra bıktıra para kazanmayı düşünecek kadar?

   Siktir git, zahmet et blogun için Twitter aç, orda ne bokun varsa ye amk. Ama yapmaaaaaaaaaz.  Takip eden olmaz çünkü.

*  Bir diğer mevzu olan hashtag (#) konusuna sürtüneyim azıcık.

   Hashtag (#), fonksiyonu itibariyle en kullanışlı ve basit Twitter araçlarından biri. Blog için "etiket" neyse, Twitter içinde hashtag odur. Kullanışlı olduğu kadar, blogcular tarafından komik bir hal aldığıda oluyor bu zıvırın.

Bunu yapan blogcunun okuyucusuna dair düşündüğü şey şu heralde;

                                                   goşun goşun, yeni post var sikimtrak blogcumuzun blogunda!

Ama gerçek şu;


kimsenin sikinde değilsin dostum, herkes kendi keyfinde.

    Zaten günde defalarca blogunun linklerini paylaşan siklenmeyen blogcunun hashtagları istisnasız her tweetine ekleyerek neyi amaçladığını hep sorgulamışımdır. Yapmayın, aklınızı sikiyim yapmayın; komik oluyosunuz başka bişey değil.

Vatevır;

  Benzer konularda da ağzım açılınca kapanmaz. Bloglara yorum olarak bir gülücük koyup link atanlardan,  hit arttırmak için sapırt supurt sitelere üye olup back link çekenlerden falan hiç bahsetmedim konu uzamasın diye.

gıdınızdan alarak hızla uzaklaşıyorum.


pictures retrieved from: travelblog.org, 34solo.wordpress.com, funtasticus.com, galeri.uludagsozluk.com