gelecek mevzuu; loading...

16 Haziran 2012

kullanıcı dostu bloglar oluşturmak

     Blog yazarlığı sadece harika bir içerik oluşturmak ve SEO çalışmaları yaparak ziyaretçi sayısını arttırmaktan ibaret değildir.Bloglar okuyucu ve yazar etkileşiminin olduğu interaktif ortamlar oldukları için bir blogcunun hedefi ziyaretçi sayısını arttırmaktan ziyade bu ziyaretçileri sürekli ve sadık okuyuculara dönüştürmek olmalıdır.Bunun için kaliteli ve eşsiz içerikten daha fazlasına ihtiyacınız vardır.Örneğin kullanıcı dostu bir bloga sahip olmak...


    İnsanlar ziyaret ettikleri bir blogu sürekli takip etmeye başlamadan önce içeriğin niteliğine, yazıların güncellenme sıklığına ve blogun kullanıcı dostu olup olmadığına bakarlar.İçeriğin niteliği ve günceliği hakkında ben dahil pek çok blog yazarı yüzlerce yazı yazmıştır bugüne kadar.Ancak kullanıcı dostu bir blog oluşturmayla ilgili çok fazla kaynak bulmak mümkün değil.Ben de bu yazıda kullanıcı dostu bir blog oluşturmanın öneminden ve kullanıcı dostu bir blog oluşturmak için yapabileceklerinizden bahsetmek istiyorum.

Kullanıcı Dostu Bloglar OluşturmakBasit Ve Kolay Erişim

   Bir blogu ziyaret ettiğimde en çok dikkat ettiğim şeylerden biri içeriğin ön plana çıkarılmış olmasıdır.Ayrıca header, footer ve sidebardaki menüler sayesinde sayfalar arasında geçişi kolayca yapabilmeliyim.Hangi kategorideki yazıları okumak istiyorsam onlara kolayca ulaşabilmeli, blog yazarına bir mesaj göndermek istiyorsam köşe bucak iletişim adresi aramamalıyım.

   Bunun için her blogcu hakkımda, iletişim gibi önemli sayfalarını belirgin bir yere koymalı, yazıları kategorilere ayırarak okuyucuya bu kategorilere ulaşma imkanı vermeli, kayıt sayfaları arasındaki geçişi kolaylaştırmalıdır.


Daha Az Reklam

   Ziyaretçileri blogunuzu sürekli takip etmekten vazgeçirecek önemli faktörlerden biri de reklamlardır.Blogunuzdan gelir elde etmek için AdSense ve benzeri reklam modelleri kullanmanızı anlıyorum fakat işi abartıp insanları irite etmemelisiniz.Unutmayın insanlar blogunuzu reklamlara bakmak için değil, yazdıklarınızı okumak için ziyaret ediyorlar.

  İçeriğinizin etrafında ve sidebarda göstereceğiniz birer reklam alanı yeterli olacaktır.Özellikle popup reklamlardan uzak durmalısınız.Şahsen ben bir blogu ziyaret ettiğimde reklam amaçlı bir popup ile karşılaşırsam bir daha o blogu ziyaret etmem söz konusu değildir.Eminim çoğu kişi benim gibi düşünüyordur.

Arama Kutusu

   Özellikle çok fazla içeriği olan bloglarda belli bir konuyu arıyorsam o kadar yazıyı tek tek kontrol edip aradığımı bulmak çok zordur.Bu gibi durumlarda sizin için basit ve önensizmiş gibi görünen küçük bir arama kutusu çok faydalı olacaktır.Bu yüzden blogunuzun bir köşesine tasarımla uyumlu bir arma kutusu koymak çoğu zaman ziyaretçilerinizin işine yarayacaktır.

Sosyal Paylaşım Butonları

   Günümüzde sosyal paylaşım sitelerinin internet kullanıcıları arasındaki yeri ve önemi görmezden gelinemez.İnsanlar takipçi sayılarını arttırmak için beğendikleri, faydalı gördükleri ve ilgi çekeceğini düşündükleri şeyleri sosyal medyada paylaşıyorlar.Eğer blogunuzda yazılarınızın paylaşılmasını kolaylaştıracak paylaşım butonları yoksa çok az kişi adres satırındaki adresi kopyalayıp paylaşacaktır.Bu yüzden kullanıcılar için sosyal paylaşım butonları büyük kolaylık sağlamaktadır.

  Ayrıca blogunuzun sosyal medyada takip etmek isteyen veya blogunuzun beslemelerine abone olmak isteyen ziyaretçileriniz için sosyal medya profillerinize ve beslemelrinize abone olmayı kolaylaştıracak eklentiler kullanmalısınız.

Okunaklı Ve Düzenli Yazılar

  Blogunuzun kalbi olan içeriğinizin de kullanıcı dostu olması için biraz çaba sarfetmelisiniz.Uzun paragraflar yazmak yerine bunları küçük paragraflara ayırarak yazmak, yazılarınızda görseller, ara başlıklar, linkler ve listelerden faydalamnak ayrıca noktalama işaretlerini doğru kullanarak yazım yanlışlarından kaçınmak içeriğinizin daha düzgün, okunaklı ve kullanıcı dostu olmasını sağlayacaktır.

Sayfa Yüklenme Süresi

   Hiç kimse yüklenmesi uzun süren blogları sevmez.Hatta çoğu zaman sayfanın yüklenmesi beklemeden blogu terkeder.Google da bunu düşünerek sayfa yüklenme hızını sitelerin arama sonuçlarındaki sıralamasını etkileyen faktörlerden biri olarak belirledi.

  Blogunuzun daha hızlı açılması için çok fazla eklenti eklemekten kaçının, daha basit temalar tercih edin, java script kullanımını minimuma indirin ve ana sayfada daha az kayıt gösterin.

 

Bu yazı; blog yazarlığı, Blogger geliştirme, SEO, sosyal medya, dijital pazarlamai kişisel gelişim konularıyla ilgilenen ve içerik üreten tarafından yazılmıştır. Yazarın diğer yazılarını kişisel blogu olan Blog Hocam’da okuyabilirsiniz.