gelecek mevzuu; loading...

17 Mart 2012

yeni arama motoru yandex’e bakış

   Yaklaşık 4 sene öncesine kadar, Türkiye'de ismini webmasterlar, seo uzmanları ve yoğun trafiği olan site sahipleri dışında neredeyse kimsenin bilmediği bir arama motoruydu Yandex. Bugün ise, Google’ın Türkiye'deki tahtına göz dikmiş tek şirket. Yandex’in Türkiye ayağıyla ilgili tespitler ve Türk kullanıcısı açısından başarı tahlilini yapmaya çalışalım.

  Türkçe içerikli sitelere .ru uzantılı yerlerden gelen pinglere şüphe ile yaklaşılır, Yandex’in bu nedenle türk kullanıcısıyla tanışmasıda aslında gayet hüzünlüydü. Site sahiplerinin, kendisini, uzantısı nedeniyle "backlink kazanmaya çabalayan alelade bir site." olarak yorumlanması aslında normaldi. Karşınızda kiril alfabesiyle oluşmuşturulmuş karman – çorman görünen bir site var. Ne düşünülebilir ki?

  Akabinde biraz araştırma ile, Yandex’in şifreleri çözüldü, Türk kullanıcısıda kendisinden haberdar oldu. Ukrayna, Belarus, Kazakistan ve tabii ki Rusya’da gibi ülkelerde en popüler arama motoru Yandex. Sıradaki hedefse Türkiye.

 "İnternet kullanıcılarının % 90'ının Google’ı kullandığı bir ülkede, Yandex hedefine diğer ülkelerde olduğu kadar kolay olaşabilecek mi?" Asıl soru bu. Zor olduğunun farkında olmalılar  bunun, nitekim hiç alışkın olmadığmız bir reklam filmi yayınlanıyor tvlerde şu sıra;



  2011’in başlarında şirketin Türkiye hedefi basında yeraldı, faaliyete geçmesi eylül ayında gerçekleşti. Kısa zamanda meraklı kullanıcıların gözdesi haline gelmesinin en büyük nedeni;

Yandex harita modülü;

  Google’ın, 7 senedir ertelediği Türkiye’de street view konusuna Yandex’in faliyete geçer geçmez iddalı girişi, gerçekten etkileyici oldu. Yandex harita modülünün en gözde parçası Türk kullanıcı açısından parnoramik görünüm olmasınada pek şaşırmamalı. Yalnız bunun nedeni sadece Google’ın Türkiye'yi ertelemesi değil, Yandex’in panoroma konusudna navteq ile birlikte çalışması buyük bir neden. Ortaya çıkan  bu ilginin ardından Google'da, Başarsoft ortaklığını gözden geçirebilir. Keza, Yandex'in trafik uygulamasıda mobil cihazlar için inanılmaz ilgi görüyor şu sıralar.

Panaroma modunda bir bakış için;


şurdanda, galata kulesi civarı incelenebilir: şurası.

sosyal medya’da Yandex;

  Google'ın ağır kaldığı noktada yine başarılı bir adım attı Yandex; Türkiye’ye ofisiyle kuruldu, her an takipte. Sosyal medyada, Türkiye ülke müdürü; Alisher Hasanov ve Peter Bulut Ağca’nın bizzat soruları yanıtlaması, Yandex Türkiye hakkında bilgi vermesi şirket imajı için çok olumlu.

Yandex mail;

  Hayatımda ilk kez adım ve soyadımla mail alabildim sayesinde, gerisini diğer Mustafalar düşünsün. Kolay sade arayüzü gerçekten güzel sevimli ve kullanışlı görünüyor. En ilginç olansa, yine en az Yandex map panorama aparatı kadar şaşırtan; bir mail için 3 gb veri gönderilebiliyor oluşu. Alınan tek mail; .ru, com, com.tr uzantılarına sahip aynı zamanda.

Yandex’in farkı;

  Şaşırdığım bir noktada Yandex’in centilmenliği oldu, yeterli sonuç alınamayan aramalar için; Google, Bling, Yahoo gibi diğer arama motorlarında arama seçeneği sunuyor.

  Hepimizin çok iyi bildiği "404 hata" mevzusunda da yanlış yönlendirmeler yada hatalı url’ler için Yandex farklı bir yol izliyor, bir örneği aşağıdaki gibi;


Ve bir başkası;


Kullanıcı açısından gerçekten değerli ve şirin bir nokta.

Yandex arama motoru sayfası;

  Konu bir sayfa olunca, ister istemez akla pagerank ve alexa değerleride kendiliğinden geliyor. Bahsettiğimiz site yeni bir arama motoru ve bu değerleri ona göre ölçmek gerekir diye düşünüyorum. şöyleki;

Yandex.com.tr için, bugün itibariyle;

Alexa Traffic Rank: 11,004

 Traffic Rank in TR: 107

  Arama motoruna arayarak ulaşan niteliksiz kullancı için düşüneceksek eğer,  gayet iyi aslında bu değerler. Ama dediğim gibi, zaman içinde hızla yükselen parametrelere sahip ve bir çok kişinin açılış sayfası  oldu-olacak,  araçları kullanılacak, bu değerlerin çok daha da iyi yerlere geleceğinden eminim.

  Arama sıralaması ve sonuçları konusunda bazı eleştiriler var, bunuda arama motorunun henüz yeni olmasıyla açıklanabiliriz, kısa bi zaman sonra Yandex hızlı indekslemeye geçecektir.

Takdir edilmeye değer bir yapı, Türkiye'de liderlik için en büyük aday.

* Öğretmenler günü için yaptığı sürpriz; http://ush.re/u8jj
* Henüz gelmişken ilgili haber; http://ush.re/tszc

pictures retrieved from; simtoalev.com