gelecek mevzuu; loading...

21 Mart 2012

"sen kimsin" - eleştiri & yorum

“Herşey Komedi Dükkanı’nın bi parçası.”

    Aslında gitmek hiç aklımda yoktu bu filme ama gerçekten merak ettim. Eleştiri falanda okumadım hiç, malum her ne kadar katılmasamda “beklenti” mevzusu işte. Yine yeteri kadar kişinin izlediğini düşünerek filme girelim yavaştan.

   Dedektif Tekin (Tolga Çevik) ve emekli trafik polisi İsmail Abi (Köksal Engür) kurdukları dedektiflik şirketine gelen müşterileri nedeniyle kayıp bir kızın peşine düşer, olaylar gelişir.

Eleştiri açısından farklı bir yerden başlamak istiyorum; soundtrack.

   Komedi filmi yaparken, en az oyuncu seçimleri kadar önemli bişeyde soundtracklardır. Seyirciyi komedinin havasına sokar; ruh halini değiştirip filme konsantre olmasını sağlar. “Sen Kimsin” henüz başlarken şarkının sözü;

- Sen kimsin sen kimsin, himalayalarda işin ne?!...

   Ben bunu duyduktan sonra, kimse kusura bakmasın ama; filme önyargılı bakmakta kendimi haklı görürüm. Gerçekten rahatsız edici bi şarkıydı, uzunduda maalesef. Filmin içindeki şarkılar-müziklerde kesinlikle komedi anlayışına ters, kulağa hoş gelmeyen türden. Soundtrack mevzusundan sınıfta kaldı "Sen Kimsin".

Film bittikten sonra aklıma direk fragmanı geldi, diyebilirim ki; film açısından en başarılı kısım fragman;


   Dış çekimlerde bol bol dinamik kamera kullanılmış, bu filme çok şey katıyor. Filmde üzerinde gerçekten uğraşıldığı belli olan 2-3 sahne var, ebrik edilesi. İç mekan çekimleri daha az ve diyaloglar daha kısa tutulabilirdi olabilirdi.

Senaryo;

   Tipik komedi senaryosu, basit bir meselenin zorlaşarak komik bi hale gelmesi. Buraya kadar problem yok fakat özellikle film sonlara doğru yaklaştıkça, sanırım Tolga Çevik; "sürprizlerle dolu olsun bu film" diye düşünmüş olacak ki, sürpriz yapıyım derken seyirciyi yormaktan başka bişey yapamadı. Dedektif macerası üzerine çok daha zengin bir senaryo yazılabilirdi, aceleye gelmiş izlenimi var.


Oyunculuklar;

   Dedektif Tekin’in ortağı İsmail’i canlandıran Köksal Engür, filmin en iyisiydi. Tolga Çevik, bildiğimiz yetenekli Tolga Çevik. İsmail Abi, kadraja her girdiğinde, daha ağzını bile açmamış olsada nedensiz bir gülümseme alıyor insanı. Role çok yakışmış, fevkalede oynamış.

   Kayıp kız pelini canlandıran Zeynep Özder’e güvenmek hata olmuş diyebilirim. Kesinlikle çok yapmacık. Suzan karakterini canlandıran, Pelin Körmükçü içinde hemen hemen aynı şeyleri söylemeliyim.

   Tolga çevik, Komedi Dükkanı’ndan sonra gerçekten risk almış fakat oyuncu seçiminde, müziklerde özelliklede senaryoda başarılı olamamış.

- sen kimsin?
- sen kimsin?!
- asıl sen kimin?
- sen kimsin?!
.....

   Sanırım Çevik senaryoyu yazdığı sıralarda çok Guy Ritchie filmi izlemiş. Bu tarz esprilere gerçekten gülünmüyor buralarda. Ayrıca, filmin adınında yukardaki diyaloglarda olduğu gibi sık sık vurgulanması pek hoş olmamış.

   Komedi Dükkanı'nın genişletilmişi demişler eleştirirken, Tolga Çevik'te zaten buna itiraz etmiyor ki? benim düşüncemse, çok daha iyi genişletilebilirdi.

Filme puanım;

4.3/10


filmin galasından; http://ush.re/a6kb