“Adı güzel kendi güzel Yamaguchi, erkenden kalkıp uyuyan hanımını öptü ve iş için yola çıktı, yine sıradan bir gün olacağını düşünüyordu...”
Bugün enteresan bi hikayeden bahsedecem lan, hemen sordunuz muhtemelen görünce başlığı; “Ulan bi adamın başına ne gelebilir dünyanın en şanssızı olabilmesi için?“ bende çeşitli olaylar için sorguladım ve az sonra anlatacağım hikayenin başrolündeki elemanın gerçekten dünyanın en en bahtsızı olduğuna kanaat getirdim. hady bakim, başlayak.
Tsutomu Yamaguchi, ii. Dünya Savaşı'nın patlak verdiği sıralar yirmili yaşların ortalarında, büyüklerine saygılı, çalışkan, efendi mi efendi, işinde gücünde bir mühendisti. Sabah erkenden uyanır; hanımına çay demler, karşıdaki börekçiden 2 açma ve 3 zeytinli poğaça kapıp kahvaltı sofrasına getirir, sevdiceğine rafadan yımırta pişirir, kahvaltısını yapar yapmazda acele ede ede işe yetişmeye çalışırdı. Öyle bi adamdı Tsutomu...
8 Aralık 1941 deki, Pearl Harbor Baskını'ndan sonra Japon halkının %82.3’ü, ki buna Tsunomu Yamaguchi’de dahil, savaşın kokusunu alıyordu bir şekilde. ABD intikam almaya yemin etmişti fakat, nerde ve nasıl bir intikam planlıyordu? Kimsenin tahmin edemeyeceği bir plan hazırlandı.
Tarihler 6 Ağustos 1945’i gösteriyordu, Yamaguchi yine erkenden kalkmıştı, uyuyan eşinin yanaklarına bol tükürüklü 2-3 öpücük kondurdu. Daha önce hiç bu kadar öpesi gelmemişti nedense. Hanımını o gün uyandırmak istemedi, her zamanki gibi 1 patatesli açma, 2 zeytinli, rafadan yumurta ve kyoto pekmeziyle donattığı masayı karısına bırakarak Nagasaki'deki evinden ayrıldı. İş için Hiroşima'ya doğru yola çıktı.
Yamaguchi, Hiroşima'ya yaklaşık 3 km uzaklıkta, iş yerine varmak üzereydi ki;
Dünya tarihinde ki ilk atom bombası, ABD tarafından Japonya’nın Hiroşima kendine 6 ağustos 1945’te, Yamaguchi'den 3 km uzaklığa bırakıldı(little boy). Yalnızca Hiroşima değil, tüm insanlık onuru ve tabii ki Yamaguchi yaralandı.
Yamaguchi, Hiroşima’nın merkezinden uzakta, medikal müdahalenin mümkün olduğu bir bölgede, aldığı ağır yaralar-yanıklar nedeniyle 1 gün tedavi edildi, sol kulak zarıda patlamıştı. Ertesi gün 7 Ağustos akşamı, memleketi Nagasaki'ye trenle geldi. 8 Aralık günü yakınlarını aramakla geçti.
9 Aralık günü Yamaguchi, çalıştığı şirketin, Nagasaki şubesindeki arkadaşlarıyla bir araya gelip, yaralı haline aldırmadan tavla oynamak istedi ve dışarı çıktı.
9 Aralık 1945
ABD ikinci atom bombası fat boy’u Nagasaki semalarından aşağı bıraktı. 70.000 kişi anında can verdi, Yamaguchi aldığı yaralara rağmen bu patlamadanda sağ çıktı.
Tsutomu Yamaguchi, 2 yıl pskolojik destek aldı, çalıştığı şirketten ayrılıp tercüman olarak çalıştı. sonra çeşitli şirketlerde yine mühendis olarak görev aldı. Yamaguchi, ailesinden kurtulan akrabaların sadece kayınbabası ve kayınanası olduğunu öğrenince 3. bi atom bombası yemiş kadar üzüldü. Gittiği yere atom bombasını götürdüğü gerekçesiyle, arkadaşları tarafından daimi cenabetlikle suçlandı ve ortamlara alınmadı.
2006’da Yamaguchi’ye kanser teşhisi kondu, 4 ocak 2010 yılında ise 93 yaşında hayata veda etti.
Tsutomu Yamaguchi; iki atom bombası patlamasından da kurtulan tek adam olarak resmî kayıtlara geçmiştir.